بررسی چگونگی و ارایه راهكارهای فراگیر شدن حفظ عمومی قرآن در «انعكاس»

هفتمین قسمت از میزگرد تخصصی فعالیت‌های قرآنی كشور تحت عنوان «انعكاس»، شب گذشته با موضوع «بررسی چگونگی و ارایه راهكارهای فراگیر شدن حفظ عمومی قرآن» به‌روی آنتن شبكه رادیویی قرآن رفت.

1404/02/24
|
11:49
|

به گزارش روابط عمومی شبكه رادیوی قرآن، در این برنامه كه اجرای آن برعهده جواد نصیری است،‌ محمدحسین فدوی، مدیركل ارتباطات و هماهنگی امور قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجتبی قدبیگی حافظ كل قرآن و قاری بین‌المللی كشور به بحث و بررسی پیرامون چالش‌های مطالبه رهبری درباره ترتیب حافظ قرآن پرداختند.

در ابتدای برنامه مهدی احمدی از خبرنگاران و فعالان رسانه در حوزه فعالیت‏های قرآنی، گزارشی از اقدامات دستگاه‌های مختلف كشور درباره مطالبه رهبر معظم انقلاب مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ كل قرآن كریم ارائه داد.

در ادامه محمدحسین فدوی، مدیركل ارتباطات و هماهنگی امور قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره آمار و ارقام اعلام شده اظهار داشت: موضوع تربیت 10 میلیون نفر حافظ جز مسائل كلان و مهم است كه همیشه در محافل قرآنی دولتی و مردمی مطرح بوده است. ما هم در جلساتی كه داریم، در حال تدوین ساختار و سازوكار در الگوی جدید برای راهبری ستاد هستیم كه مشخص شود در آینده نقش دستگاه‌های دولتی، موسسات مردمی و قرارگاه‌های دانش‌آموزی برای تربیت حفظ چه چیزی است. در این بین اقداماتی را پیش‌بینی كردیم كه از جمله آنها طرح‌هایی برای كارمندان دولت و خانواده‌های آنها است كه مزایا و مشوق‌هایی را درنظر گرفتیم.

مجتبی قدبیگی حافظ كل قرآن و قاری بین‌المللی كشور درباره چالش‌های حوزه حفظ قرآن، گفت: احساس می‌كنم كه مردم ما حفاظ قرآن رو كمتر می‌بینند. یعنی حافظان دیده نمی‌شوند و این می‌شود كه مردم وقتی نبینند و لمس نكنند، قطعا دنبال آن كار نمی‌روند و این می‌تواند یكی از چالش باشد. شما ببینید در صدا و سیما تلاوت‌های اذان‌گاهی را چه كسانی تلاوت می‌كنند؟ قاریان. ما نمی‌توانیم این كار را انجام بدهیم كه حفاظ ما تلاوت‌های اذان‌گاهی را انجام بدهند و مردم ببینند و پای تلاوت حفاظ قرآن بنشینند. دیده‌شدن حفاظ در بخش‌های مختلف به‌خصوص در صداوسیما می‌تواند مردم را تشویق و ترغیب كند و اثربخش باشد.

فدوی درباره زمان در نظر گرفته شده درخصوص تربیت 10 میلیون حافظ، عنوان كرد: در حال حاضر شاخص در برنامه‌های 5 ساله كشور، نفر جز تصویب مجلس است و در حقیقت می‌شود 300 میلیون نفر جز. درسته 10 میلیون حافظه كل قرآن است ولی معادل 300 میلیون نفر جز است. در برنامه هفتم سالانه 10 میلیون نفر جز تكلیف، تصویب و ابلاغ شده است. دستگاه‌های مختلف كشور مكلف هستند این هدف‌گذاری رو انجام بدهند. ببینید شورای توسعه قرآنی در حقیقت به عنوان عالی‌ترین مرجع تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی در این موضوع مسئولیت دارد.

استاد كریم دولتی از اساتید و پیشكسوت حوزه قرآن كریم نیز به صورت تلفنی در برنامه شركت كرد و درباره چالش‌های عدم تحقق مطالبه رهبر معظم انقلاب درباره تربیت حافظ قرآن، گفت: بعد از فرمایش رهبر معظم انقلاب كه الان بیش از 10 سال از این دستور و رهنمودی كه ایشان برای تربیت 10 میلیون حافظ قرآن فرمودند، گذشته است و با توجه به بخشی هم كه میهمانان ارجمند گفتند، چند موضوع حائز اهمیت است. یك موضوع، موضوع فرهنگی است. ما به هر حال برای اینكه این امر حفظ قرآن رو بتونیم جا بیندازیم و بتوانیم به آن قله و آن نقطه‌ای كه ترسیم شده دست پیدا كنیم، كارهای فرهنگی زیادی باید انجام بشود. كاملاً درسته ما عقب ماندگی زیاد داریم. بخشی از این موضوع در آموزش و پرورش و مدارس است و بخشی در رسانه ملی و سایر رسانه‌ها است و بخشی هم كارهای عمومی است كه در سطح جامعه و محیط اطراف می‌شود انجام داد. متاسفانه تو این حوزه‌ها كم كاری كردیم. نكته دیگر هم شاید زیرساخت‌ها برای انجام این كار فراهم نبوده است. یعنی ما نتوانستیم طی این سال‌هایی كه بحث حفظ قرآن مطرح شده به یك الگو و چهارچوب‌های مشخصی برسیم كه بتواند حفظ قرآن را با یه فرمان میزان برای همه پیش ببرد. من خودم به عنوان یك كسی كه در این حوزه هم علاقمندم و هم یك زمان‌هایی كارهایی نیز كردم، یه تحقیق مفصلی برای ستاد ملی حفظ قرآن انجام دادم و به این رسیدم كه ما در واقع مشكلاتمان یك بخشش فرهنگی، یك بخشش مدیریت و یك بخشش هم فكری و راهبری است. من تصور می‌كنم همه اینها باید با هم هماهنگ بشود و یه نظم و انسجامی پیدا كند تا ان‌شاالله كارها به شكل مطلوب پیش برود. من ناامید نیستم.

قدبیگی در صحبت‌های پایانی خود گفت: در بخش حفظ قرآن در فرهنگیان من چیزی احساس نكردم. بنده شاید بالای دو دهه است كه دارم تدریس می‌كنم و این رو به عینه دیدم. اصلا برنامه‌ای برای حفظ فرهنگیان‌مون نداریم در جامعه فرهنگیان احساس می‌كنم كه یك مقدار باید بیشتر این زمینه فراهم بشود و یك ترغیب و تشویقی بشوند كه اگر این اتفاق بیافتد فكر می‌كنم كه دانش آموزان بیشتر به سمت حفظ قرآن روی بیاورند.

«انعكاس» به‌تهیه‌كنندگی فاطمه قاسم‌آبادی كاری از گروه جامعه، محافل و مسابقات شبكه رادیویی قرآن است كه سه‌شنبه‌ها حوالی ساعت 21 به روی آنتن می‌رود.

دسترسی سریع