استاد عنتر سعید مسلم (زادۀ 17 نوامبر 1936 - درگذشتۀ 6 سپتامبر 2002) مشهور به شیخ سعید مسلم و در ایران معروف به شیخ بدوی یكی از قاریان نابینای مصری میباشد.
شهرت استاد عنتر سعید مسلم به خاطر قرائت مخصوص او، بهویژه تلاوت سورۀ تكویر میباشد.
نخستین بار، تلاوت وی در سال 1358 و پس از انقلاب اسلامی، در پیشانۀ (تیتراژ) برنامۀ قرآن در صحنه پخش شد و پس از آن نوار كاست تلاوتهای اجرا شدۀ وی، در ایران به فروش رفت.
نام استاد «عنتر» (به معنی شخص جنگجو و دلاور) بوده و «سعید» نام پدر ایشان است، اما در ایران استاد را بیشتر به اسم پدرشان میشناسند!!
استاد عنتر مسلم در بدو تولد از نظر بینایی هیچ مشكلی نداشته و چشمانش كاملا سالم بود. در یك سالگی به یك بیماری خیلی ساده و معمولی دچار شد كه برای بسیاری از كودكان پیش میآید. اما چون خانواده استاد در روستا زندگی میكردند و طبیب در دسترس نبود، مادربزرگ ایشان از بعضی از داروهای محلی برای مداوای چشمان او استفاده كرد كه باعث شد چشمان استاد آسیب ببیند و در همان یك سالگی بینایی خود را به طور كامل از دست داد.
پدر مرحوم عنتر مسلم، ایشان را در همان سنین كودكی به مكتبخانه روستا فرستاد و در آنجا خیلی زود نبوغ او آشكار شد، به طوری كه سرعت بالای یادگیری او استاد مكتبخانه را شگفت زده میكرد.
بعد از آن و در هفت سالگی به مدرسه ابتدایی الازهر رفت. مدارس دینی الازهر در اكثر شهرهای مصر دائر است و دانش آموزان در این مدارس علاوه بر دروس معمول، امور دینی و قرآنی را نیز میآموزند و زمانی میتوانند این مرحله را پشت سر بگذارند كه قرآن را به طور كامل حفظ كرده، احكام تجوید را به صورت دقیق فرا بگیرند. در اینجا نیز قدرت حافظه بینظیر و استعداد خدادادی او همه را به حیرت وا داشت. چرا كه با وجود نابینا بودن، در حالی كه فقط هشت سال داشت حافظ كل قرآن شد.
اما هوش و ذكاوت شیخ عنتر و همت بالای او حدی نداشت و قبل از این كه مرحله ابتدایی الازهر را به پایان برساند علاوه بر حفظ قرآن، متن شاطبیه و قرائتهای سبعه را نیز فرا گرفت و موفق شد مدرك سطح عالی قرائت الازهر را دریافت نماید.
شیخ عنتر در حالی كه تنها دوازده سال داشت شروع به تلاوت قرآن در محافل كرد و در مجالس ختم و محافلی كه در روستاهای مجاور برگزار میشد به تلاوت میپرداخت.
مرحوم مسلم در كودكی عاشق آلات موسیقی بود و بدون این كه آموزش دیده باشد گاهی به صورت تمرینی و به تنهایی برای خود مینواخت و حتی در بعضی از جشنهای مذهبی به اجرای آوازهای دینی میپرداخت. همین علاقه سبب شد در جوانی زیر نظر متخصصین شروع به یادگیری مقامات موسیقی نموده و نواختن آلات مختلف موسیقی مانند عود، كمانچه، نی و … را فرا بگیرد. ولی بعد از این كه در محضر اساتید قرآنی، علوم قرائت را فرا گرفت، موسیقی را كنار گذاشت و فقط به تلاوت پرداخت.
صدای زیبا و ملكوتی، سبك تلاوت بسیار تاثیرگذار و دلنشین و همچنین تسلط بالای ایشان بر قرائتهای مختلف، تاثیر زیادی بر مستمعین میگذاشت و خیلی زود آوازه تلاوتهای زیبای ایشان در همه جا فراگیر شد و از شهرهای مختلف از ایشان برای تلاوت دعوت میكردند و استقبال زیادی هم از تلاوتهای ایشان میشد. یكی از علاقهمندان استاد كه در بعضی از محافل ایشان حضور داشته نقل می كند: «هر وقت با خبر میشدیم كه قرار است شیخ عنتر مسلم برای تلاوت به روستای ما بیاید همه افراد محل از چند ساعت قبل دست از كار میكشیدند و برای استقبال ایشان رفته و منتظر رسیدنش میماندند.»
مرحوم استاد، شخصی بسیار متواضع، مردمی و خوشاخلاق و هم چنین بسیار بخشنده و سخاوتمند بود. نقل شده یك بار كه برای قرائت به یكی از روستاها رفته بود، در پایان تلاوت، تمام آنچه كه به عنوان اجرت تلاوتش دریافت كرده بود را در بین فقرای محل كه برای شنیدن تلاوتش جمع شده بودند تقسیم كرد.
یكی از ویژگیهای جالب و منحصر به فرد استاد عنتر مسلم این بود كه آمادگی آن را داشت كه در مجالس، تلاوتش را از هر جای قرآن و از هر آیهای شروع كند و در محافلی كه علاوه بر ایشان قراء دیگر نیز تلاوت می كردند، استاد از همان آیهای كه قاری قبلی تلاوتش را تمام كرده بود تلاوت خود را شروع میكرد!! یعنی بدون هیچگونه تمرین و آمادگی قبلی.
نكته جالب دیگر این كه با توجه به عبارات نسبتاً دشوار و ثقیل كه در سورههایی مانند «ممتحنه»، «محمد»، «ص»، «جاثیه» و … وجود دارد، قاریان قرآن در محافل به ندرت این سورهها را تلاوت میكنند، اما تلاوتهای مجلسی زیادی از استاد شیخ مسلم از این سور مباركه به جای مانده كه بیانگر تسلط و مهارت بالای ایشان است.
با وجود این كه مرحوم سعید مسلم قاری إذاعی نبود و هیچ وقت در رادیو تلاوت نكرد، شهرت و آوازه تلاوتهای زیبای او از مرزهای مصر نیز فراتر رفت و در كل عالم اسلامی پیچید. تا جایی كه از طرف بعضی از شاهزادگان سعودی برای سفر به كشور عربستان دعوت شد. ایشان در رمضان سال 1410 قمری (1989 میلادی) برای انجام سفر عمره به مكه مشرف شدند. جالب اینجاست كه در عربستان علاوه بر ضبط تلاوتهای استودیویی از استاد خواسته شد تا امامت نمازهای جماعت را بر عهده بگیرد كه ایشان نیز پذیرفت. همچنین در چندین شب از ماه مبارك رمضان در یكی از مساجد شهر جده به اقامه نماز تراویح پرداخت كه بعضی از قرائتهای استاد در نماز تراویح، ضبط شده و در دسترس میباشد كه بسیار زیبا، خاشعانه و تأثیرگذار است.